Khamis, 22 November 2018

Wolfberry Organik


WOLFBERRY ORGANIK

Wolfberry juga dikenali sebagai goji beri sudah sangat terkenal di kalangan rakyat Malaysia.
Wolfberry digunakan dalam bentuk puree oleh Young Living dalam rangkaian produk Ningxia.
Wolfberry atau nama saintifiknya Lycium Barbarum banyak ditanam di pelbagai lokasi, namun wolfberry yang berkualiti tinggi ditanam di Wilayah Autonomi Ningxia di China Utara.

MENGENALI WOLFBERRY

Ia tergolong dalam keluarga Solanaceae. Berinya adalah berbentuk fusiform atau berbentuk bujur dengan panjang antara 6-20 mm dan diameter 3-10 mm.
Beri merah jingga atau gelap mempunyai parut stylar kecil yang menonjol dari bahagian atas, dan kulit meruncing.
Pulpanya berisi dan lembut dengan rasa pahit dan manis. Ia dimakan mentah, dimakan dalam bentuk jus atau ditambah kepada teh atau wain.
Buah ini juga diproses untuk membuat tinctures, serbuk, dan tablet. Selain itu, ia digunakan sebagai makanan dan ubat perubatan di Asia Timur.
Wolfberry telah digunakan di China lebih dari 2,000 tahun sebagai herba perubatan tradisional dan juga makanan tambahan.

NUTRIEN DAN ANTIOKSIDA

Ia mengandungi Lycium barbarum polysaccharides (LBPs), betaine, phenolics, carotenoids (zeaxanthin dan β-carotene), cerebroside, 2-O-β-d-glucopyranosyl-l-ascorbic acid (AA-2βG), β-sitosterol, flavonoids dan vitamin (riboflavin, thiamine, dan ascorbic acid).

Salah satu komponen fungsian Lycium barbarum polysaccharides (LBP) adalah asid amino semulajadi. LBP adalah berguna untuk menangkis oxidative stress dan pelbagai faktor memudaratkan lain yang berkaitan dengan penuaan.

LBP boleh meningkatkan kandungan enzim antioksidan dan mengurangkan kandungan MDA, seterusnya dapat melindungi tisu dari serangan oksidan dan radikal bebas, dengan itu memberikan kesan anti-penuaan.

Selain daripada itu, kajian juga menunjukkan bahawa LBP dalam Wolfberry boleh membantu menyokong sistem imun yang mungkin terjejas oleh reaksi oxidative stress.

Baca lagi mengenai anti oksidan dan oxidative stress di SINI

Bacaan lanjut mengenai kajian yang saya rujuk boleh didapati dari link ini:-

Rabu, 21 November 2018

Anti Oksidan dan impaknya kepada Oxidative Stress



Dalam kehidupan masa kini, kita sentiasa akan terdedah kepada beberapa toksin dan tekanan.

Maka, cara lain untuk mengurangkan oxidative stress ialah dengan meningkatkan anti-oksidan .

Saama ada dengan membantu tubuh anda menghasilkan lebih banyak anti oksidan atau dengan mendapatkannya daripada makanan atau makanan tambahan*.

Molekul anti oksidan akan mengikat radikal bebas dan  mengurangkan bahaya radikal bebas yang berpotensi merosakkan DNA. Apabila radikal bebas terikat dengan antioksidan, radikal bebas ini tidak dapat lagi mengikat atau mencuri elektron dari sel-sel lain.

Berikut adalah tiga langkah terakhir yang boleh anda ambil untuk memerangi tekanan oksidatif. Ini adalah cara untuk meningkatkan anti-oksidan dalam sistem anda:-

Langkah 1: Menggalakkan pengeluaran anti-oksida

Salah satu antioksidan yang paling kuat ialah glutation yang dihasilkan oleh badan.

Ia diperbuat daripada tiga asid amino - glysin, glutamate, dan cysteine - serta sulfur.

Anda juga boleh menyokong badan anda untuk menghasilkan lebih banyak glutathione dengan memakan makanan yang tinggi dalam sulfur seperti bawang putih dan bawang.

Langkah 2: Makan makanan yang tinggi anti oksidan
Langkah 3: Mengambil herba yang tinggi anti oksidan. 
Makanan yang kaya Vitamins C dan E, Zinc, Magnesium, Vitamin D diketahui dapat meningkatkan penghasilan glutatione.

Walau bagaimanapun, terdapat juga supplemen yang mengandungi glutathione sebenar tetapi ia tidak diserap dengan baik melalui saluran penghadaman

Adalah penting untuk memilih produk yang mempunyai ciri sustained release dan bukan GMO untuk meningkatkan penyerapan glutathione oleh tubuh kita.

Mengurangkan Oxidative Stress



Cara Mengurangi Oxidative Stress

Ada dua cara untuk mengurangi stres oksidatif.

Cara yang pertama ialah mengurangkan pendedahan pengoksidaaan yang tidak perlu.

Oksidasi meningkat ketika kita terkena stres, racun dan infeksi.

Gula dan bahan kimia juga merupakan faktor oksidasi meningkat. Adalah lebih baik jika anda dapat meminimalkan pendedahkan terhadap faktor-faktor tersebut.

Berikut adalah empat langkah yang dapat boleh dilakukan untuk mengurangkan oksidasi yang tidak perlu dalam tubuh;-


Langkah 1: Hindari gula dan makanan terproses serta cuba untuk seimbangkan kadar gula dalam darah.

Apabila badan perlu memproses gula, ia akan menghasilkan pengoksidaan. Semakin banyak gula dimakan, semakin banyak pengoksidaan.

Makanan yang diproses sering mengandungi gula dan / atau bahan kimia lain yang juga mengakibatkan pengoksidaan.

Imbangi gula dalam darah anda dengan makan makanan dalam kuantiti yang lebih kecil, namun kerap.

Langkah 2: Mencegah jangkitan

Apabila sistem imun melawan jangkitan, ia akan menghasilkan pengoksidaan.  Apabila anda sakit, anda akan berasa letih kerana banyak tenaga digunakan untuk proses itu.

Langkah 3: Berikan waktu untuk pemulihan stres harian

Set masa untuk istirahat bagi memberi kesempatan pada tubuh anda untuk pulih. Kerehatan ini boleh didapati dengan cara bersenam, menikmati alam, bersiar-siar, berbual-bual dengan rakan, menulis jurnal, meditasi dan membaca Al-Quran. 

Langkah 4: Elakkan toksin

Pilih makanan organik dan elakkan rokok, lilin, salun rambut dan kuku, permaidani, asap ekzos dan plastik. 

Semak produk penjagaan diri dan pembersihan anda untuk meneliti bahan yang digunakan dan gantikannya dengan alternatif yang tidak toksik.

#notaLyciumBarbarum

Selasa, 20 November 2018

Apa Kesan Oxidative Stress?



Pengoksidaan berlaku di bawah beberapa keadaan termasuk:

1. Apabila sel-sel kita menggunakan glukosa untuk membuat tenaga;

2. Apabila sistem imun melawan bakteria dan mewujudkan keradangan

3. Apabila badan kita menyahtoksifikasi pencemaran, racun perosak, dan asap rokok

Terdapat berjuta-juta proses lain yang berlaku di dalam badan kita  yang boleh mengakibatkan pengoksidaan.

Ia juga bertambah apabila kita ditekankan secara fizikal dan / atau emosi.

Jadi kenapakah oksidatif stress ini menjadi satu masalah kepada kita?

Oxidative stress boleh menyebabkan kerosakan asas kepada sel. ia juga boleh mengubah untaian DNA.

Ia akan menyebabkan penuaan, rambut kelabu, kedut, arthritis, penglihatan mata yang menurun, dan juga kanser.

#notalyciumBarbarum

Oxidative Stress (Tekanan Oksidatif)



Oxidative Stress

Apakah oxidative stress?

Tekanan oksidatif, ditakrifkan sebagai gangguan dalam keseimbangan antara radikal bebas dan pertahanan antioksidan.

Proses pengoksidaan berlaku apabila tubuh kita memetabolisme (atau memproses) oksigen yang kita sedut dan sel kita menghasilkan tenaga daripadanya. 

Proses ini juga menghasilkan radikal bebas. 

Radikal Bebas

Radikal bebas adalah molekul dengan elektron yang tidak berpasangan.

Molekul ini akan berinteraksi dengan molekul-molekul dalam sel-sel kita. Kemudian ia mencuri elektron dari sel-sel ini.

Kecurian ini mengakibatkan kerosakan (atau tekanan) kepada sel-sel berdekatan, mitokondria, dan DNA.

Apakah radikal bebas diperlukan?
Radikal bebas adalah normal dan kewujudannya diperlukan.

Selain menyebabkan kerosakan, radikal bebas juga sebenarnya merangsang pembaikan. 

Walau bagaimanapun, apabila begitu banyak radikal bebas dihasilkan sehingga mengatasi proses pembaikan, ia menjadi masalah.

Itulah yang kita sebut tekanan oksidatif.

Teori radikal bebas dan penuaan



Teori radikal bebas dan penuaan

Dalam evolusi jangka panjang suatu organisme, radikal bebas dalam tubuh berada pada keadaan keseimbangan, mempunyai reaktiviti kimia yang tinggi, dan menyebabkan lipid peroxidation.

Lipid Peroxidation: Ia adalah proses di mana radikal bebas "mencuri" elektron daripada lipid dalam membran sel.

Ia membawa kepada denaturasi (penyahaslian) asid nukleik, protein, dan komponen makromolekul lain.

Ia mengakibatkan perubahan dan pemusnahan struktur sel, akhirnya menyebabkan penuaan dan penyakit.

Ahad, 18 November 2018

Perladangan Tumbuhan Secara Organik




Perladangan Tumbuhan Secara Organik
Kunci utama untuk penghasilan essential oil yang mempunyai kualiti teraputik bermula dari penanaman yang betul di ladang.

1️⃣ tumbuhan perlu ditanam di ladang yang tidak dicemari oleh baja dan racun kimia keras. Ia perlu ditanam jauh dari loji nuklear, kilang, lebuhraya serta kawasan berpenduduk padat, jika boleh.

2️⃣ Tanahnya perlu dipupuk dengan enzim, mineral dan bahan organik sahaja. Kandungan mineral pada fanah menentukan perkembangan yang baik kepada tumbuhan dan memberikan hasil essential oil yang lebih berkualiti.

3️⃣ Tanah dan tanaman perlu diairkan dengan baik oleh sumber air yang bagus seperti air dari gunung kerana ketulenan dan lebih tinggi kandungan mineral.

4️⃣ Jenis tanaman berbeza menghasilkan kualiti essential oil berbeza. Hanya tanam menggunakan benih yang terbaik dan berkualiti. Biasanya ia dipilih dari kumpulan tanaman musim sebelumnya.

5️⃣ Waktu untuk menuai memberi kesan penting dan berimpak tinggi kepada penghasilan essential oil. Contohnya, German Chamomile dituai pada waktu pagi akan menghasilkan lebih banyak azulene (kompaun anti-inflammatori yang kuat) berbanding chamomile yang dituai pada waktu petang.

6️⃣ Faktor lain yang diambilkira adalah kuantiti embun pada daun, peratusan tumbuhan yang sedang mekar berkembang dan keadaan cuaca sepanjang 2 minggu sebelum penuaian.

7️⃣ Untuk mengelakkan tumbuhan dari kering sebelum disuling, lokasi kilang penyulingan perlulah hampir dengan ladang.

Pergerakan penghantaran yang jauh dan mengambil masa yang lama meningkatkan risiko pendedahan kepada pencemaran, habuk, kulat dan sisa petrokimia.

Essential Oil dan Pengekstrakan



Essential Oil dan Pengekstrakan

Pengestrakan adalah cara untuk mendapatkan essential oil dari tumbuhan.
Terdapat beberapa cara mengekstrak essential oil.

Pengekstrakan yang digunakan untuk mendapat essential oil berkualiti tinggi adalah melalui cara penyulingan stim dan cold press.

Penyulingan stim sendiri pun terdiri dari 3 proses:-

1. Menggunakan air dimana bahan mentah (tumbuhan) diletakkan dalam air yang mendidih. Stim dan minyak yang terhasil dikumpul dan kemudian diasingkan.
Beginilah caranya Clove Essential Oil disuling.

2. Kombinasi kaedah air/stim.
Air yang mendidih dan stim dilalukan terus kepada bahan mentah (tumbuhan).
Beginilah caranya Nutmeg Essential Oil disuling.

3. Stim langsung.
Stim dilalukan melalui sumber mentah (tumbuhan) untuk membawa sekali essential oil yang terhasil.
Beginilah cara penyulingan Lavender.

Dalam setiap proses, apabila stim terhasil, ia memecahkan membran minyak pada tumbuhan dan melepaskan essential oil.

Stim ini akan membawa bersama molekul essential oil yang seni ke kondenser. Disinilah campuran minyak dan stim akan terkondensasi dan pemeluwapan berlaku (gas menjadi cecair semula).

Essential oil sifatnya kurang tumpat daripada air. Maka ia terapung pada lapisan atas air.

Campuran ini dihantar ke pemisah. Air dan minyak dipisahkan untuk mengumpul essential oil. Baki air itu adalah hidrosol atau floral water.

Baca nota seterusnya dalam Kelas Asas EO 6th Scents.

Sabtu, 27 Oktober 2018

Apa ada pada label botol anda?





Terdapat banyak maklumat yang kita boleh dapat daripada label botol kita. Maklumatnya sangat berguna tapi jarang-jarang difahami oleh pengguna.


Apakah maklumat tersebut? Tonton video ini untuk mengetahu.

Durasi: 4 minit

Jumaat, 26 Oktober 2018

12 Soalan Perlu Ditanya Semasa Mencari Essential Oil Anda




Terdapat pelbagai pengeluar dan pembekal minyak pati dalam pasaran. Bagaimana saya mahu pilih jenama yang mana sesuai untuk keluarga saya?

Ada beberapa perkara yang biasanya menjadi faktor penentu dalam membeli dan mendapatkan minyak pati bagi kegunaan keluarga anda.

Salah satunya adalah faktor harga. Walau bagaimanapun, harga sebenarnya adalah sangat subjektif kerana harga tidak menentukan nilai dan manfaat sebenar minyak pati.




Berikut adalah 12 soalan yang perlu ditanyakan kepada pembekal minyak pati anda sebelum anda membuat pilihan untuk menggunakan sesuatu jenama.
  1. Adakah pembekal minyak pati anda menghasilkan minyak pati untuk jangka masa yang panjang?
  2. Adakah pembekal anda mempunyai kuasa secara langsung dalam semua urusan bermula dari pencarian sumber dan benih sehingga pembotolan?
  3. Adakah minyak pati datang dari tumbuh-tumbuhan yang tumbuh secara herba organik?
  4. Adakah tumbuhan yang digunakan untuk penghasilan minyak pati berasal dari sumber asal tumbuhan tersebut?
  5. Apakah ladang-ladang yang membekalkan sumber minyak pati anda boleh dilawati oleh umum?
  6. Apakah fasiliti penyulingan yang digunakan berada dalam kawasan yang berhampiran dengan tempat tuaian tumbuhan tersebut? Apakah ia disuling dengan segera atau terpaksa menunggu dan berpotensi untuk kehilangan potensi berharga?
  7. Apakah terdapat campuran bahan kimia sintetik dan aditif (bahan tambahan) digunakan semasa penyulingan untuk mendapat lebih banyak hasil sulingan?
  8. Apakah tumbuhan tersebut disuling dengan tekanan serta haba rendah untuk memastikan semua komponen kimianya terpelihara?
  9. Apa bahan yang digunakan untuk membuat peralatan dan perkakasan penyulingan? (Aloi tahan karat gred makanan adalah antara yang terbaik untuk mengurangkan reaksi kimia)
  10. Apakah pembekal anda membuat analisis keatas semua bekalan bagi memastikan sumber bekalannya mempunyai komponen kimia terapeutik?
  11. Apakah hasil akhir minyak pati anda kaya dan wangi aromanya?
  12. Apakah haruman setiap kumpulan bekalan berbeza-beza?

Tips Menjaga Diffuser Young Living



Jika ada memiliki lebih daripada satu diffuser dan suka diffuse berterusan, adalah lebih baik untuk bertukar-tukar diffuser anda.

Pastikan diffuser sentiasa kering apabila tidak digunakan supaya ia boleh berfungsi secara optimal apabila digunakan.

Lap bahagian dalam diffuser terutama bahagian tapak ultrasoniknya menggunakan kapas ataupun berus lembut.

Apabila diffuse minyak pati yang likat seperti Vetiver atau minyak pati Citrus, lap atau cuci diffuser sebelum menggunakannya semula. Minyak Pati yang digunakan akan melekat pada tapak dan boleh menyebabkan kabus kurang atau tidak keluar langsung.

Gunakan diffuser yang diperbuat menggunakan plastik gred medikal yang lebih tahan untuk menggelakkan menghidu toksin dari plastik yang dikakis oleh pati minyak tulen.

Paling utama, Diffuser Young Living juga mempunyai jaminan setahun untuk ketenangan fikiran pemiliknya.

Pentingnya Kualiti dan Ketulenan Essential Oils


Seorang sahabat share tentang essential oil yang diguna kawannya.
Essential oilnya harga mampu milik, oh silap, memang sangat mampu.
Tapi bila ditanya bagaimana tatacara penggunaannya, antaranya:-
 Tidak boleh contact pada kulit.
 Tidak boleh guna internal.
Jadi bagaimananya?
Tepuk dada, tanya selera.


Melalui lawatan, penerangan dan bacaan saya, Young Living menjalankan pelbagai ujian keatas essential oil yang disuling dan dibotolkan.
Secara asasnya, tujuan ujian-ujian ini dijalankan adalah untuk mengukur ketulenan produk akhir.
Berikut adalah pengujian saintifik yang dilakukan dengan ketat oleh makmal Young Living menurut Mike Buch, Ketua Pegawai Saintifik Young Living:-
Viscometry- bertujuan untuk menguji kelikatan setiap minyak pati
Densitometry- menguji kandungan air yang dikumpul sekali semasa proses penyulingan
Refractometry- mengukur lencongan cahaya dalam minyak pati. Pengukuran ini bleh memastikan ketulenan minyak pati.
Polarimetry- cahaya terpolarisasi dihantar kedalam minyak pati untuk mengukur putaran. Putaran yang diukur boleh digunakan untuk mengira nilai kepekatan larutan.
ICP- MS( Inductively Coupled Plasma mass spectrometry)- mengukur logam dalam minyak pati
ICP- OES (Inductively couples plasma atomic optical emission spectrometry)- juga untuk mengukur logam
Gas Chromatograph- meleraikan semua komponen dalam minyak pati menggunakan haba tinggi untuk menyemak samada terdapat bendasing
HPLC (High Performance Liquid Chromatograph- tujuan serupa dengan GC
FTIR (Fourier Transform Infrared Spectroscopy)- Mengukur ikatan kimia antara sebatian
Automated Micro-enumeration- Mengukur bakteria dalam sampel
Disintegration Testing- mengukur tempoh masa tablet dileraikan
PH- mengukur tahap asiditi dan alkali
Flashpoint-mengukur titik nyalaan
Microscopy-
Combustibility- menguji bagaimana mudah bahan dibakar, melalui kebakaran atau pembakaran
Chiral Chromatography- Ujian ini memisahkan isomer optik dan menentukan sebatian organik daripada sebatian anorganik.
IRMS (Isotope Ratio Mass Spectrometry)-Ujian ini mengukur semua minyak untuk memastikan ia mempunyai nisbah yang sama dengan atmosfera.

Layering: Cara menggunakan essential oil


LAYERING


Salah satu cara menggunakan essential oil secara topikal (pada kulit) adalah dengan layering.
Layering ialah melapiskan satu demi satu essential oil.
Setiap oil yang disapu dibiarkan selama 1-2 minit untuk diserap.
Kemudian barulah disapukan minyak lain.
Kenapakah kita memilih cara layering berbanding blending?
Tonton video berdurasi 3 minit ini untuk mengetahui jawapannya.
Terima kasih Juliana Abdul Rashid untuk soalan ini. Semoga bermanfaat.