Rabu, 21 November 2018

Anti Oksidan dan impaknya kepada Oxidative Stress



Dalam kehidupan masa kini, kita sentiasa akan terdedah kepada beberapa toksin dan tekanan.

Maka, cara lain untuk mengurangkan oxidative stress ialah dengan meningkatkan anti-oksidan .

Saama ada dengan membantu tubuh anda menghasilkan lebih banyak anti oksidan atau dengan mendapatkannya daripada makanan atau makanan tambahan*.

Molekul anti oksidan akan mengikat radikal bebas dan  mengurangkan bahaya radikal bebas yang berpotensi merosakkan DNA. Apabila radikal bebas terikat dengan antioksidan, radikal bebas ini tidak dapat lagi mengikat atau mencuri elektron dari sel-sel lain.

Berikut adalah tiga langkah terakhir yang boleh anda ambil untuk memerangi tekanan oksidatif. Ini adalah cara untuk meningkatkan anti-oksidan dalam sistem anda:-

Langkah 1: Menggalakkan pengeluaran anti-oksida

Salah satu antioksidan yang paling kuat ialah glutation yang dihasilkan oleh badan.

Ia diperbuat daripada tiga asid amino - glysin, glutamate, dan cysteine - serta sulfur.

Anda juga boleh menyokong badan anda untuk menghasilkan lebih banyak glutathione dengan memakan makanan yang tinggi dalam sulfur seperti bawang putih dan bawang.

Langkah 2: Makan makanan yang tinggi anti oksidan
Langkah 3: Mengambil herba yang tinggi anti oksidan. 
Makanan yang kaya Vitamins C dan E, Zinc, Magnesium, Vitamin D diketahui dapat meningkatkan penghasilan glutatione.

Walau bagaimanapun, terdapat juga supplemen yang mengandungi glutathione sebenar tetapi ia tidak diserap dengan baik melalui saluran penghadaman

Adalah penting untuk memilih produk yang mempunyai ciri sustained release dan bukan GMO untuk meningkatkan penyerapan glutathione oleh tubuh kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan