Monday, April 25, 2016

Mengandung, melahirkan dan berpantang.

Essential Oils.
Mengandung, melahirkan dan berpantang.

Pantang kali ni cuma beli phytonatal dari Nona Roguy sahaja. Minyak-minyak lain guna EO yang sudah disediakan dari beberapa bulan sudah. wink emoticon
Dari awal mengandung saya bertukar kebanyakan alatan mandian dan penjagaan diri kepada campuran EO atau produk Young Living kerana alahan pada bahan-bahan kimia (berbau kuat).
Saya juga ada alahan mabuk, maka saya gunakan peppermint, lemon atau citrus fresh untuk kurangkan mabuk.
Oleh kerana saya tiada masalah kulit merekah, tidaklah saya sapukan EO pada badan. Tetapi jika ikut bacaan dan pengalaman, gentle baby bagus untuk disapu pada badan untuk elakkan regangan dan rekahan kulit.
Masuk trimester ketiga, kadangkala ada early contraction. Saya sapukan lavender dan diffuse peace& calming untuk legakan contraction. Alhamdulillah selalunya berkesan.
Untuk massage perinium boleh juga guna EO. Geranium dan lavender. Tapi saya tidak buat perinium massage. Lebih utamakan kepada kegel sahaja.
Minggu-minggu hujung, saya sudah sediakan labor blend. Campuran clary sage, helichrysum, geranium, ylang ylang. Tapi saya cuma apply apabila labor bermula.
Selepas bersalin saya sapukan frankincense pada ubun-ubun anak dan tali pusat.
Clary sage/helichrysum/geranium pada abdomen untuk bantu uterus mengecut terutama apabila rengat melanda.
Cypress/lavender/aroma life/vco dan witch hazel untuk buasir saya. (Sangat horror, tetapi Allah beri saya intact perinium alhamdulillah).
Bath sitz saya gunakan epsom salt dan lavender/aroma life.
Ada kala gentle baby semasa massage anak waktu pagi. Tetapi sekali sekala sahaja.
Untuk badan saya supaya kekal hangat, saya sapukan ginger/lemongrass/thieves.
Kadang-kadang sakit belakang kerana posisi penyusuan yang tak berapa betul disebabkan kesukaran duduk akibat buasir, saya sapukan deep relief.
Selepas bersihkan pilis di dahi pada waktu petang, saya sapukan peppermint di temple dan bahu. Sebelum bengkung sapukan clary sage untuk kecutkan rahim. Nanti nak sapukan juvacleanse dan grapefruit untuk hilangkan buncit. Hehe.
Musim panas ni, saya bancuhkan ningxia red dengan air biasa dan minum sedikit-sedikit throughout the day.
Alhamdulillah. So far semua baik-baik belaka. Susu banyak. Anak tidak meragam. Kepala tidak sakit. Rengat hilang hari keempat. Tiada lagi darah beku dan berketul. Rahim sudah kecut. Buasir sudah surut. Bersyukur amat kepada Allah Azza wa Jalla atas nikmat kesihatan ini.
Maka nikmat apa lagi yang kau dustakan?

No comments:

Post a Comment